CONSTANȚA VOTEAZĂ! / Totul despre ziua votării

3997
1
CONSTANȚA VOTEAZĂ! / Totul despre ziua votării - fondvotare-1414763979.jpg

Articole de la același autor

Românii sunt așteptați, duminică, să-și dea votul pentru cel care va fi președintele României în următorii cinci ani. Potrivit Autorității Electorale Permanente, în primul tur au drept de vot 18.313.698 de cetățeni. În Constanța sunt așteptați la urne peste 630.000 de alegători înscriși pe listele electorale, astfel că au fost amenajate 552 de secții de votare, dintre care 209 în municipiul Constanța. Pentru românii din afara țării, au fost amenajate 294 de secții de votare. Urnele se deschid duminică la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. Votul poate fi exercitat la secția de votare la care un alegător este arondat.

Pentru a descuraja votul multiplu, ca o noutate, dacă persoana respectivă nu se află în localitate, își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare, cu condiția să semneze o declarație pe proprie răspundere că nu a mai votat la respectivul scrutin și că nici nu o va mai face.

Când se cheamă urna mobilă

În cazul persoanelor netransportabile, poate fi cerută urna mobilă. Cererile se depun la secția de votare cel târziu în preziua votării, la ele anexându-se și actele medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoana respectivă este netransportabilă. În asemenea cazuri, președintele secției de votare desemnează cel puțin doi membri ai biroului secției să ducă la domiciliul solicitanților urna de vot, împreună cu materialele aferente votării efective.

Cetățenii români cu domiciliul în străi-nătate care votează în România își pot exercita dreptul de vot pe baza pașaportului simplu, pașaportului simplu electronic și a pașaportului simplu temporar.

La cererea alegătorului, în cazul în care a aplicat greșit ștampila cu mențiunea "VOTAT", dar nu a introdus buletinul în urnă, președintele biroului electoral al secției de votare poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reținând și anulând buletinul de vot inițial.

Buletine nule sunt cele pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare sau cea cu mențiunea "VOTAT". De asemenea, nule vor fi declarate și buletinele de vot de alt model decât cel legal aprobat. În plus, buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea "VOTAT" este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora sunt, la rândul lor, nule.

Unde votează românii din diaspora

Cetățenii români aflați în străinătate pot vota la secțiile special amenajate de Ministerul Afacerilor Externe. Lista secțiilor se regăsește atât pe site-ul MAE, cât și pe site-urile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României. MAE a organizat secții de votare atât pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României (ambasade, consulate generale, consulate, birouri consulare și consulate onorifice), cât și în localitățile unde există comunități românești numeroase. Cetățenii români pot vota în străinătate pe baza următoarelor documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, titlul de călătorie, valabile în ziua votării.

Pe cine votăm?

În ordinea de pe buletinul de vot, stabilită prin tragere la sorți de către reprezentanții Biroului Electoral Central, românii își vor alege președintele dintre Kelemen Hunor (UDMR), Klaus Iohannis (ACL), Dan Diaconescu (PPDD), Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), William Brînză (PER), Elena Udrea (PMP), Mirel Mircea Amariței (Prodemo), Teodor Meleșcanu - independent, Gheorghe Funar - independent, Szi-lagyi Zsolt (PPMT), Monica Macovei - independent, Constantin Rotaru (PAS), Călin Popescu Tăriceanu - independent, Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Comentează știrea

Mociu C
1 noiembrie 2014
Duminica constantenii vor merge la vot si isi vor aminti de atrocitatile facute impotriva lor

Din cele patru lepre care au nenorocit RAJA si care ii tilharesc si ii terorizeaza pe constanteni prin pretul SADIC al apei, una a fugit deja : Porcul vesnic beat. Dar nu va scapa. Au mai ramas trei lepre : Șobolanul Drogat, sclerozatul libidinos Stroe Felix si boarfa penală Ilea Dorina. Aceasta boarfa penala este direct raspunzatoare de apa industriala care e furnizata drept apa potabila. Puneti apa intr-un pahar, ridicati paharul in fața unei surse de lumina (fereastra, bec) si priviti suprafata apei in care se reflecta lumina. Veti vedea urme de petrol. O analiza de laborator arata multe mizerii, inclusiv urme de mil, urme de excremente animale si nu numai, etc. Astea sunt rezultatele tehnologiei pe care leprele mai sus amintite au achizitionat-o doar pe hirtie si pe care, culmea ticalosiei, au platit-o de trei ori mai scump decit pretul real. Si, ca o culme a nesimtirii, a nebuniei si a sadismului fata de populatie, dupa o singura factura neplatita, suntem obligati sa trimitem oamenilor preaviz, dupa care suntem obligati sa le taiem apa !!! Iar oamenii, in afara facturii de apa SUNT OBLIGATI SA PLATEASCA SI REBRANSAREA. Banii tilhariti de la constanteni intra in buzunarele celor patru lepre mai sus amintite si in finantarea campaniei electorale a lui Ponta.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4569 secunde